GDD-verktyg - FAQ - 150 GDD?

Tekniska nyheter

Vi har nyligen lanserat vårt GDD-verktyg och i den här artikel kommer vi att ta upp varför man fortsätter att prata om 150 GDD som ett applikationsfönster för PrimoMaxx II.

Du kan registrera dig här för att få e-post varningar när GDD når en målsättning i ditt område.

Vad är ett GDD-applikations fönster?

Vi kommer att anta att eftersom du läser det här har du en grundläggande förståelse för hur GDD genereras och gå direkt till varför man använder 150GDD.

Ett GDD-applikationsfönster är helt enkelt hur lång tid du lämnar mellan PrimoMaxx II-applikationer. Primos livslängd påverkas starkt av temperaturen, desto svalare den är - desto längre håller den. Så när vi går igenom säsongen, olika temperaturer eller för olika områden i landet bör vi variera applikationsfönstret för att få konsekventa resultat.

Vi brukar använda en siffra på 150 GDD i Sverige med en bastemperatur på 6 grader som utgångspunkt. Mycket arbete har gjorts i USA på krypven med olika bastemperaturer. Bill Kreuser från University of Nebraska-Lincoln har gjort mycket arbete med detta, men GDD-forskningen i norden har varit begränsad.

Vad försöker vi uppnå?

Poängen med att använda GDD är att uppnå konsekventa resultat från Primo. Diagrammet nedan visar hur, när Primo har applicerats, tillväxt undertrycket går igenom ett mönster - grästillväxten minskar, börjar sedan gå långsamt tillbaka till det normala, och sedan går man in i en potentiell bakslags-effekt.

När vi planerar vår nästa applikation försöker vi tajma den bästa tid punkten mellan maximal undertryckning och innan vi går in i en bakslags-effekt. Detta är ett mycket bredare fönster än vad vi ger kredit. Så medan jag talar mycket om en 150 GDD-siffra för att använda Primo - är GDD i själva verket en guide och borde inte vara för reglerat.

Man strävar efter att applicera någonstans mellan 110 - 160 GDD-mängder lådor med urklipp (eller klipputbyten) för att hjälpa dig.

110 - 160 GDD är en anekdotisk siffra baserad på erfarenhet.