Bekämpa antraknos: En guide för greenkeepers i Norden
Låt oss fördjupa oss i antraknos, eller Colletotrichum cereale, en svampsjukdom som innebär en stor utmaning för greenkeepers i Norden.
Denna svamp kan orsaka stora skador på gräsmattan. Den kännetecknas av att gräs på drabbade områden gulnar och vissnar. Tittar man närmare kan man även se små svarta fläckar, vilket är svampens fruktkroppar. Antraknos är nära kopplat till växtens stressnivå. I Norden är det oftast vitgröe som angrips, en sort som är känd för att ha en låg tolerans mot olika stressfaktorer, där torka och höga temperaturer är de största bovarna.
Antraknos kan förekomma olika tider på året, men på greener med vitgröe är det vanligast på sommaren. Vi har många gånger observerat angrepp på greener när längre perioder av värme och torka följts av regniga och fuktiga förhållanden. Gräset, som stressats under den varma och torra perioden, blir mer mottagligt för angrepp när det sedan exponeras för fukt och regn som gynnar skadeorganismens tillväxt.
Det bästa är att förebygga angreppen eftersom gräs som försvagats av antraknos, eller som håller på att återhämta sig, blir mer mottagligt för microdochium-angrepp på hösten.
Syngentas Turf Advisor app, som finns tillgänglig för greenkeepers i Norden, kan vara ett väldigt bra verktyg när man vill följa upp risken för Antraknos-angrepp. Här kan man också hålla koll på andra data och faktorer som luft- och markfuktighet, bladfuktighet eller fuktförlust genom evapotranspiration, vilka alla kan bidra till ett ökat sjukdomstryck.
Det här är skärmdumpar från Bromma Golf og slutet av juni. De visar att det varit en temperaturtopp de senaste fyra dagarna, vilket ökar risken för antraknos enligt den modell för sjukdomsrisker som finns i appen.
Här kan vi se hur trycket ökar enligt GreenCast antraknosmodell. Skalan går från 1 till 4, där 1 är minimal risk och 4 är högsta förutspådda risk. Den här gången går risken upp så högt som till nivå 3, men som tur är minskar den relativt snabbt till 1 i takt med att temperaturen förväntas sjunka.
Bilden ovan visar att sjukdomsrisken enligt modellen är på nivå 2 och att detta har aktiverat en varning för medelhög risk (gulmarkerad text – röd text är hög risk). Detta utifrån de inställningar som er gjort. Det gör att vi har möjlighet att titta närmare på väderprognosen och andra faktorer som påverkar sjukdomstrycket. Risken för evapotranspiration är markerad som hög, så detta är en av de faktorer man bör kontrollera.
Ovanstående bilden visar att evapotranspirationen är och har varit hög, men man kan förvänta sig att den minskar i takt med att temperaturen sjunker.
Marktemperaturen har ökat under den senaste veckan (fortfarande mot slutet av juni) och når sin topp i fredag den 28, men den kommer inte att sjunka så snabbt nästa vecka utan ligga kvar relativt högt. Detta kan vara en förklaring och en bidragande faktor till att antraknos kan utvecklas, även om trycket från andra vanliga riskfaktorer minskar.
Appen Turf Advisor har gett oss massor av data att ta hänsyn till, men vi kan nu också fundera på vilka andra faktorer som kan bidra till antraknos och som vi har färre fakta om digitalt. Det kan handla om:
- Klipphöjd – borde vi höja den?
- Klippfrekvens – borde vi klippa mer sällan/skippa någon klippning? (Här kan Primo Maxx vara till hjälp.)
- Slipa knivblad – borde vi vänta en vecka till innan vi slipar gräsklipparbladen?
- Näringsnivå – borde vi tillföra gödning?
- Fuktreglering – borde vi applicera ett vätmedel eller höja fukthalten i rotzonen så att den överskrider önskad nivå?
- Gräsvältning – borde vi välta gräset oftare?
- Renovering/manuell skötsel – borde vi avbryta eller ändra planerna och göra något som är mindre ingripande?
- Gångtrafik – borde vi sätta upp rep där det uppstår flaskhalsar för gående?
- Hantering av mekaniskt slitage – borde vi minska på "städning" eller klippning kring greener?
Detta är åtgärder som vi kan utföra eller justera om vi tror att de fungerar för att minimera risken för angrepp. Ibland kan en eller två åtgärder räcka, ibland behövs fler. Det varierar från bana till bana och från ett scenario till ett annat. För att kunna fatta sådana beslut är det viktigt att ha kännedom om och erfarenhet av de lokala förhållandena.
Den sista utvägen – som ändå kan bli nödvändig om du som greenkeeper är i en situation där du inte kan vidta så många stressreducerande åtgärder som du skulle vilja – är att applicera en fungicid. Ibland är trycket så högt under en längre tid att en applicering är det enda sättet att ligga steget före och upprätthålla en spelyta av hög kvalitet. I detta scenario fungerar Heritage, Ascernity, Instrata Elite och FR321 mycket bra mot antraknos.
Om bekämpning av antraknos är det enda syftet med en fungicidapplikation skulle jag rekommendera Heritage eller FR321. Ascernity och Instrata Elite fungerar visserligen bra mot antraknos, men de är mer effektiva mot Dollar spot och vintersjukdomar än Heritage och FR321. När vår verktygslåda med fungicider blir alltmer begränsad är det klokt att testa de alternativ som är bäst lämpade för en specifik situation, samtidigt som man funderar igenom tänkbara kommande behov.
Förhoppningsvis kan denna information hjälpa alla engagerade greenkeepers att minimera förekomsten av antraknos i sommar och därmed förbättra förutsättningarna för en bra höstsäsong.