Fuktigt gräs och svampangrepp – ingen rolig historia
Låt oss prata lite om fuktigt gräs. Många förknippar fuktigt gräs i november med microdochium-fläckar. Men fukt spelar också en viktig roll för att många andra svampar ska kunna sprida sig i gräset.
Det är som med fotsvamp – om du idrottar får du inte svamp i pannan så länge du duschar huvudet och håret efter ett svettigt träningspass. Fukten stannar inte kvar där tillräckligt länge där för att svampangrepp ska kunna utvecklas. Fötterna hålls däremot fuktiga betydligt längre under dagarna, vilket gör att patogenen trivs bättre där.
I Norden orsakas många av de vanligaste sjukdomsangreppen av svamp, och för detta behövs fukt.
Vill du läsa mer om de vanligaste sjukdomar som gräs kan drabbas av kan Turf Disease Identification Guide laddas ner gratis. Det är en bra introduktion för nya banskötare.
De faktorer som främst påverkar uppkomsten av svampangrepp är:
- Temperaturen
- Gräsets fuktighet
- Gräsets hälsa
- Förekomsten av patogener
Det är inte alla av dessa faktorer vi enkelt kan påverka. Faktum är att tre av fyra är mycket svåra att styra i en utomhusmiljö. Den sista är i princip omöjlig att påverka i någon större utsträckning.
Om det fanns en perfekt fungicid som utrotade alla svamppatogener på en plats (observera att denna produkt inte existerar), så skulle patogenen ändå återkomma så snart produkten brutits ner. Sporerna är så små och tåliga att de kan färdas med vinden, på fåglars och golfspelares fötter, på frön och vattendroppar ... listan kan göras lång. Så målet är generellt att få kontroll, inte att utrota.
För vissa sjukdomar är kanske förutsättningarna för tillväxt perfekta, men patogenen är ännu inte närvarande. (Grå bladfläckar, som kan drabba gräsplaner med rajgräs, kan vara ett undantag).
Oftast finns det ändå patogener i omgivningen och i marken, så om ditt mål är att utrota dem helt riskerar du att bli galen. Med ett bra förebyggande växtskyddsprogram går det ändå att kontrollera förekomsten av sporer.
Gräsets fuktighet
Svamp behöver inget extra vatten för att kunna spridas i en infekterad planta. När den väl tagit sig in i växten får den tillräckligt av allt den behöver för att utvecklas och frodas. Vissa patogener, som antraknos, kan finnas vilande i en gräsplanta under lång tid i väntan på rätt förutsättningar.
Fukt blir viktigare när svampen vill föröka sig och spridas. Generellt sett är svampar inte lika tåliga som de omgivande växterna, så det krävs optimala förutsättningar för att de ska utvecklas. Om alla förutsättningar är perfekta för svampen – temperaturen är den rätta, patogenen finns där och gräset är slitet och stressat – då kan sjukdomen börja utvecklas. Vanligtvis börjar angreppet i plantor som är smittade för att sedan spridas till några få intilliggande plantor, men på det stadiet syns ännu inga förändringar. När det blir fuktigt går det dock snabbt.
Som vi ser på vattendropparna i bilden ovan skapar de perfekta förutsättningar för patogenen att sprida sig.
Sporer har ett udda liv. Till att börja med har de ett hårt skal (tänk en miniversion av ett ekollon som det behövs en ekorre eller en trampande sko för att krossa), men så snart sporen landar på ett blad så börjar den gro. Den brungrå saken i bilden ovan är sporen, och den tunnare delen till höger söker efter ett ställe där den kan tränga in i växten. Den tunnare delen är mycket mer känslig för uttorkning än vad sporen är innan den börjar gro. Så om det inte är tillräckligt fuktigt kan sporen torka ut innan den tar sig in i växten och börjar spridas. (Det räcker med att stråna är fuktiga, det krävs inte nödvändigtvis droppar för att den ska gro.)
Vattendroppar kan också fysiskt flytta sporer till intilliggande plantor där de kan få tid att tränga in.
Det är viktigt att ha ett integrerat växtskyddsprogram för att pressa tillbaka sjukdomar under hösten. En integrerad del av detta bör vara att ha strategier för att hantera gräsets fuktighet.
Mer information om fukt och sjukdomsangrepp finns i artikeln Väder för appliceringar.