Hantera skuggor så att gräset får sol
Skugga kan ha en stor påverkan på gräsets friskhet. Även när det är soligt är det viktigt att kontrollera hur mycket solstrålning gräset faktiskt kan tillgodogöra sig. I dag finns det många verktyg för att beräkna ljusstrålning och gräsets friskhet. Därför har det blivit ännu viktigare att mäta och registrera ljuset för att kunna göra riktade insatser.
Genom att mäta ljuset under årets mörka månader, från sen höst till tidig vår, kan vi få en bättre förståelse för varför det är en utmaning att få vengräs att trivas på nordliga breddgrader. Korta dagar, svag ljusintensitet och skuggiga förhållanden kan vara skadligt för finbladiga grässorter.
Vitgröe är å andra sidan väl anpassat för mindre ljus. Det kan växa bra även om ljuset bara är hälften så starkt som vad vengräset behöver, och gröe kan därför trivas och bli dominerande på skuggiga greener.
Fundera också på om gräset kan tillgodogöra sig allt det ljus som det nås av.
Vi vet att gräsets förmåga att skapa fotosyntes och omvandla solenergi till kolhydrater når sin topp när ljusstyrkan överstiger 600–700 mikromol per m2/sek.
I bästa fall går överskottsljuset bara förlorat, men i kombination med andra faktorer, som extrema marktemperaturer, låg markfuktighet eller brist på näring, kan den ytterligare stressen vara väldigt skadlig.
Studier gjorda vid universitetet i Arkansas, USA, visar att vengräs behöver en så kallad Daily Light Integral (DLI) på minst 30 för att hålla sig friskt. DLI är ett mått på antalet fotoner från fotosyntetisk aktiv strålning (PAR) som når en yta under ett dygn.
Studier av hur dagsljuset fluktuerar har dock visat att gräset kan få mindre ljus än det behöver, trots att mätningen visar att DLI borde vara tillräckligt. Det kan nämligen hända att gräset inte fullt ut kunnat tillgodogöra sig ljuset när det varit som starkast mitt på dagen (diagram 1).
En solig vårdag skulle en gräsyta i Winchester (ovan) exempelvis exponeras för ljusnivåer som närmar sig de 30 DLI som krävs. När man räknar bort den icke utnyttjade ljusintensiteten över 600 (i rött), så ligger faktisk DLI betydligt lägre, till och med under 20. Om greenen dessutom delvis är skuggad, så att den går miste om 40 procent av ljuset, så blir siffran bara cirka 10.
På en golfbana i Inverness samma dag (nedan), med ett DLI på 9, råder mycket stor brist på ljus för finbladiga grässorter som vengräs och rödsvingel.
Fig. 1. DLI-data ger en tydlig bild av när åtgärder kan behöva sättas in för att gräset ska kunna tillgodogöra sig ljuset effektivt så att det tål ljusbrist bättre.
Källa: GreenCast väderdata
Vid skuggiga förhållanden begränsas DLI ytterligare.
Detta visar på vikten av att se till att greener och teer inte skuggas så att gräset kan exponeras för solen under längre perioder och få tillräckligt med solljus för att växa och frodas.
Ljusmätningar på golfbanor har visat att skuggande träd kan minska ljusintensiteten med så mycket som 85 procent. Om ytan är fläckvis skuggad går gräset miste om 40 procent av ljuset.
Detta kan vara en förklaring till varför stressymptom och sjukdomsangrepp ofta uppträder vid tidpunkter då man kunnat förvänta sig att gräset växer sig starkt. På grund av skuggan får dock inte gräset tillgång till tillräckligt mycket ljus. När skuggande föremål tas bort kan ytan också torka snabbare, vilket minskar risken för fuktrelaterade angrepp.
Tester utförda vid STRI har tydligt visat att ett Primo Maxx II-program bidrar till ett starkare gräs som bättre kan tillgodogöra sig det ljus som finns tillgängligt. Detta om gräsytan är skuggad.
Ytor som ofta får för lite ljus, till exempel på grund av skuggande träd, tål denna stress bättre om ett sådant program genomförs.
Enligt en brittisk studie kan det med ett Primo Maxx II-program krävas så lite som 25 DLI för att gräset ska frodas. När ljusintensiteten är låg dag efter dag kan en sådan behandling göra stor skillnad. Det behöver göras fler studier på detta område för att ta reda på hur gräset bör skötas för att klara bristen på solljus.
Enligt de testresultat vi har är det en klar fördel att fortsätta med ett Primo Maxx II-program under hela vintern. Detta gäller för teer och fairways som ligger i skugga eller där det är brist på solljus. Dock bör mängden minskas och appliceringarna göras mer sällan än när tillväxtförhållandena är gynnsammare. För att bekräfta mina teorier behöver det dock göras fler studier för att klargöra om detta även skulle vara gynnsamt för greener.
Tack vare den fysiska tillväxtreglerande verkan som Primo Max II har växer inte det skuggade gräset på höjden för att söka sig till ljuset. I stället blir gräsmattan tätare.
Koncentrationen av klorofyll i Primo Maxx II-behandlat gräs blir högre när grässtråna inte växer på höjden. Då effektiviseras också den fotosyntetiska aktivitet som ljuset skapar.
När sommaren sedan kommer och ljusintensiteten ofta är högre än vad gräset behöver, då ökar behovet av att skydda gräset från alltför starkt solljus. Då kan man behandla gräset med ett Ryder UV-pigment – i synnerhet om det är stressat av andra faktorer som kan förvärra effekten av solstrålningen.