Minska grästillväxten

Tekniska nyheter

Intresset för tillväxtreglerare har av olika anledningar ökat betydligt på senare tid. Det kan ha att göra med brist på arbetskraft, stigande priser på utrustning eller att man vill ha ett friskare gräs av högre kvalitet.

För många banskötare leder brist på arbetskraft till att det blir svårt att hålla gräset välklippt, särskilt fairways och semiruff. Det kan också hända att andra uppgifter behöver nedprioriteras för att personalen ska ha tid att klippa gräset. Det skriver Sean Loakes, teknisk chef på Syngenta.

Sean Loakes

När det råder brist på arbetskraft är det svårt att få tid att klippa och sköta om greenerna inför kvällsrundorna.

Det kan också handla om brist på ny utrustning. För att hålla gammal utrustning i gott skick är det då en stor fördel att kunna ägna färre timmar åt gräsklippning, vilket också ger minskat slitage och lägre bränslekostnader.

Primo Maxx II kostnadsbesparingar

 

Många klubbar undersöker också om de kan använda robotgräsklippare på fairways för att spara pengar och arbetstimmar. Ett PGR-program kan då minska den dagliga grästillväxten med 30–40 % och optimera klippningen och gräskvaliteten på ett större område.

En fråga som vi ofta får är hur ofta Primo Maxx II bör appliceras och vilken mängd som ska användas.

Omfattande studier som gjorts av Primo Maxx II visar att medlet minskar mängden tillväxthormon (gibberellinsyra) i gräset. Ju större mängd gräset tar upp, desto större blir effekten. När gräset tagit upp medlet börjar koncentrationen av den aktiva substansen så småningom att minska. Effekten avtar då gradvis och gräset börjar återigen växa.

Hur mycket koncentrationen minskar beror på olika faktorer, som hur bra tillväxtförhållandena är och framförallt temperaturen – ju varmare, desto snabbare avtar produktens effekt.

När det är svalare varar den positiva effekten längre och appliceringsintervallen kan då förlängas. När det är varmt minskar effekten snabbare och medlet behöver då appliceras oftare.

Growing Degree Days (GDD) är vid dessa tillfällen ett praktiskt verktyg för att ta reda på när PGR-effekten börjar avta och tillväxten inte längre regleras.

Även om GDD är praktiskt när man vill optimera appliceringsintervallen så finns det inga exakta tidsgränser eftersom effekten avtar gradvis. Med nya appliceringar återställs dock effekten snabbt.

GDD-beräkningarna görs utifrån högsta registrerad temperatur, adderat med lägsta temperatur, vilket sedan divideras med två. Beroende på vilken modell som används subtraheras bastemperaturen för att få fram en GDD-siffra för aktuell dag. I Storbritannien används vanligtvis 0, 6 eller 7 ⁰C som basvärde.

GDD kalkylator

 

Detta kan räknas ut manuellt om man dagligen noterar max-min-temperaturer på banan, eller utgår från väderrapporter. Med den metoden tar man dock inte hänsyn till hur lång period under en dag det råder bra tillväxttemperaturer, eller hur långa och kalla nätterna är. Hur exakta dessa uppgifter blir beror också på var termometern är placerad.

Med GDD-kalkylatorn – som finns tillgänglig här – görs beräkningarna utifrån väderdata per timme och man får då med fler variabler. I den går det också att välja 0, 6 eller 10 ⁰C som basvärde. 

GDD screenshot

Resultaten för aktuell plats registreras och det går att lägga in olika startdatum och GDD-målvärden för olika växtskyddsinsatser. Man kan också välja att få en påminnelse när GDD-värden förväntas nås så att det går att sätta in åtgärder.

I Storbritannien har många banskötare historiskt använt 6 ⁰C som basvärde för när gräs normalt börjar växa. Analyser som Syngeta gjort visar dock att 0 ⁰C är ett bättre värde, särskilt tidigt på våren och när det börjar bli kyligare igen på hösten.

Banskötselspecialisten Bill Kreuser vid University of Nebraska rekommenderar att 0 ⁰C används som basvärde under kyligare årstider.

Under perioder med hög tillväxtpotential, på senvåren och sommaren, kan det vara bra att utgå från 6 ⁰C eftersom anomalier då blir mindre framträdande och kurvan blir jämnare.

En studie av temperaturer i Storbritannien (fig. 1) visar att det under tidig vår och sen höst kan gå mer än en månad mellan appliceringarna, se grön linje. Här har modellen GDD200 använts. Beräkningen utgår från basvärdet 0 under hela året.

GDD intervall

Från april till oktober behöver appliceringar göras minst var tredje vecka för en optimal tillväxtreglering, vilket innebär en viss begränsning för banskötare.

Från maj till september visar GDD200-modellen att appliceringar behöver göras var 10:e till 14:e dag för en bra tillväxtreglering.

Om PGR-intervallen förlängs till 21 dagar under sommaren, pga. att detta är vad som anges på produkten eller för att vädret är ofördelaktigt, blir grästillväxten snabbt oreglerad och det uppstår ett ojämnt mönster i gräsmattan.

Det har pratats mycket om att effekten kan bli den motsatta när PGR-effekten avtar, men i själva verket får gräset bara tillbaka sin normala växtkraft. Om det tycks finnas en skillnad jämfört med obehandlade ytor beror den troligen på att det PGR-behandlade gräset är starkare och friskare än det obehandlade.

GDD kalkylator

GDD200-modellen har visat sig vara en bra utgångspunkt för de flesta Primo Maxx II-program. Enligt vår erfarenhet kan programmet dock behöva justeras för att passa en specifik plats eller beroende på behovet av tillväxtreglering. 

Cutting turf

I en näringsrik parkmiljö kan det exempelvis passa bättre med en GDD180-modell för att få en jämn tillväxtreglering, medan det på andra platser kan vara lämpligare att utgå från GDD220. Man bör också överväga olika program för fairways och greener.

Med tanke på att så många andra faktorer påverkar tillväxten, exempelvis fukt, näring och ljus, är GDD ett utmärkt verktyg när man ska planera och utforma PGR-behandlingar, i synnerhet för att skapa jämna förhållanden på greener.

Om det finns andra faktorer som hämmar grästillväxten, t.ex. torra fairways som inte bevattnas, kan det vara klokt att avstå från PGR-behandlingar, även om GDD-värdena har uppnåtts.

Genom att övervaka grästillväxten eller mängden gräsklipp kan man ta reda på när nya behandlingar bör göras, även då med hänsyn till hur hög tillväxtpotentialen för tillfället är.

Att greenkeeper är erfaren och kan tolka uppgifterna är därför i dessa fall mycket viktigt.