Att hantera sommarstress

Sjukdomar

Redan i år har gräset tvingats klara av ekstremer i klimatet. Från veckor med regn, till en period av veckor utan regn under den viktiga återhämtningsperioden på våren. Dessa örhållanden i kombination med den konstgjorda påverkan som åstadkommes av förvaltningsregimer för bättre spelytor, sätter turf under nästan kontinuerlig stress. På sommaren riskerar utdraget varmt och torrt väder att tippa balansen över kanten. Forskning har visat att stress är en föregångare till antraknosutbrott på sommaren (Colletotrichum graminicola), vilket STRI-noteringar visar har blivit alltmer allvarliga under de senaste säsongerna.

Syngenta Turf sjukdomsvarning ger en bild av riskperioder under tidigare säsonger för golfbanor i Norden. Det är ett värdefullt verktyg för att identifiera när, och var, infektioner kan bryta ut och när de är kopplade till lokala väderregister, en indikation på utmaningar för de kommande månaderna.
 

Fuktbalans

Fukt är helt klart en av de viktigaste faktorerna för stress. Brist på vatten i sig påverkar cellens funktionalitet; vissnande blad har kopplats till minskad tillgänglighet av aminosyror. Och även vid små underskott kan det få konsekvenser för stress. Forskning innan växtfysiologi har visat att bladspaltar krymper i storlek, eller till och med upphör, när de befinner sig under fuktunderskott.

Det verkar vara en användbar mekanism för att begränsa fuktförlusten, men har också effekten att begränsa CO2-upptaget - vilket har visat sig minska fotosyntetisk aktivitet

Hela interaktionen förvärras genom att vi kontinuerligt håller gräset på ett konstgjort litet område, för att bibehålla önskad spelkvalitet. Att förstå processen och konsekvenserna av den påfrestning vi utövar, kan hjälpa till att fatta förmildrande förvaltningsbeslut. Ett av resultaten från denna säsongs STRI försök har varit hur effektivt torkstress kan hållas borta genom ett program för reducerad intensitet: långvarig påfrestning av fuktunderskott med Qualibra-vätmedel och begränsad bevattningsresurs.

För mycket ljus kan skada

Forskningen tyder på att effektivt lägga till ett UV-filter till bladytan, i form av Ryder-pigment, kan bidra till att mildra de skadliga effekterna och stressen vid för mycket ljus, utan att påverka cellfunktionen.

Medan ljus är en avgörande komponent i fotosyntesen, avslöjade omfattande forskning i utvecklingen av Ryder-pigment att för mycket ljus kan fysiskt skada den inre bladfunktionen

Näringsupptag

Forskning har visat att kombinationen av näringsämnen tillsammans med läglig fungicidapplikation, var det mest effektiva sättet att begränsa förekomsten och svårighetsgraden av anthraknosattack (nedan).

Den STRI-replikerade studien visade att när man använde näring minskade antraknosinfektionen från 17% eller det gröna området till 4%. Lades fungicidbehandling också till gav det en total sjukdomsminskning på 94%, till mindre än 1% av ytan. Studien visade också att flytande gödningsmedel och fungicidkombinationer ökade klorofyllhalten i bladet med upp till 66%, tillsammans med att förbättra STRI-gräsmarkens visuella meritpoäng upp till 8,8, från 3.0 eller mindre i det obehandlade.

Rullningsskada

Försök har också visat att med ett effektivt GDD-baserat Primo Maxx PGR-program finns det potential att underlätta skärfrekvensen och fortfarande bibehålla turfkvalitet och konsistens - om din situation tillåter det. Ställer du normalt in klipphöjden på 2,8 mm; om du backar till, t ex 3,2 mm, ges 15% extra av bladytan till att leverera fotosyntetisk aktivitet.

Kombinationen av PGR med alternerande dagar av skärning och rullning har visat att det är möjligt att upprätthålla jämn ytkvalitet och hastighet, där förhållandena tillåter

Även om det ofta antas att tungt spel och fysiska växtskador skulle förvärra antraknosinfektion och effekter, har en fascinerande del av forskning visat att tung fottrafik inte påverkat sjukdomens nivåer. Vidare visade det att skador i samband med upprepad dressning inte heller hade någon effekt på sjukdomens nivåer, eftersom det ökade skyddet till plantans krona mer än motverkade nackdelen.

Hicure Protein-boost

När gräset kommer in i stressiga förhållanden kan det bli en nedgångsspiral. När fotosyntesen minskar, tappas kolhydratproduktionen; så mindre andning och energiproduktion begränsar N-upptag från jorden och aminosyra-produktionen stoppas. Det förvärras av det faktum att växter under stress, allt eftersom fotosyntes saktas ned från minskade gröna blad, finns det mindre kolhydrater för att driva Krebs-cykeln och tillverka den essentiella energin.

Denna fascinerande insikt i gräsmetabolismen förändrar det sätt vi kanske behöver tänka på att utfodra växter

Att direkt förse de essentiella aminosyrorna som kan starta energiproduktionscykeln kan vara en framtida väg till att minska belastningen av stress.