Microdochium-tid | Syngenta Turf & Landscape

Du är här

Microdochium-tid

Sjukdomar
09.10.2020

Det är en knepig tid på året att hantera sjukdomar och det finns mycket sjukdomstryck just nu.

Det största problemet vi ser är att greenkeepers hoppas eller tror att en liten mängd av en sjukdom kommer att växa ut eftersom det fortfarande er en viss tillväxt i plantan.

Förebyggande fungicidapplikationer är alltid mer effektiva än botande, men det är svårt att bestämma när att börja. Ingen vill slösa bort fungicid, fast vi är alla medvetna att om sjukdomar (särskilt Microdochium) verkligen får grepp och vintern förblir mild - vilket är den ökande trenden, så betyder det fler fungicidapplikationer inte mindre.

Dessa tidiga stadier av Microdochium visas inte bara över natten, ja de kan synas för ögat snabbt, utan det har tagit några dagar att komma dit. Vi gillar att titta på GDD som en indikator för problemperioden. Om daglig GDD flyter runt 6 är det mycket troligt att man går in i en period som passar sjukdomsutveckling.

Kolla GDD-kalkylatorn


Det är inte så att GDD är en magisk formel, utan det indikerar temperaturintervall. För en GDD-siffra på 6 måste du flyta mellan 9 och 15 grader vilket är ett ganska bra temperaturintervall för Microdochium för att få tag. Det är också en period på året var det är osannolikt att vi kommer tillbaka till stark grästillväxt, eftersom ljuset ständigt minskar.


Om det flyter runt 6 siffror i tio dagar som det har på de två platserna som skickade oss de här bilderna, var den sjukdomen under upprampning dagligen bara i väntan på rätt paus i fuktnivåerna för at skulle explodera.

Vårt råd om du är i den här situationen? Få en kontakt / systemisk fungicid ner i marken ASAP. Instrata Elite är vårt bästa tips vid denna tid på året.

Ja, det hade varit bättre förebyggande, fast om du har missade den chansen, vänta inte längre. Det kunde förmodligen ha varit bättre applicera igår, fast om du applicerar idag kommer det att bli mer effektivare än i morgon.