Sjukdomstryck under julperioden | Syngenta Turf & Landscape

Du är här

Sjukdomstryck under julperioden

Sjukdomar
07.01.2021

Dom senaste åren har vi sett mycket sjukdomstryck under julperioden.

Varje punkt i diagrammen ovan visar dom genomsnittliga siffran för bladfuktighet och temperaturen för timmen. (24 punkter motsvarar en dag). Det finns ett optimalt temperaturintervall för att sjukdomar ska manifestera sig på våra ytor. Vi behöver också lite bladfuktighet så att sjukdomen kan spridas och röra sig. Ingen bladfukt=ingen sjukdom. Temperatur utanför det optimala innebär att sjukdomen inte rör sig.

Ju fler prickar i den röda zonen desto längre perioder med högt sjukdomstryck. Du kan se att under 2020 spenderade vi mycket tid på att sväva runt -2 till 5 grader och mycket av den tiden hade vi 0 bladfuktighet. Att få dessa pausperioder saktar ner utvecklingen av sjukdomen.

Under 2019 mellan 24 och 30 december svängde temperaturen emellertid runt 5 till 10 grader med höga nivåer av bladfuktighet hela tiden. Under dessa långa perioder med högt tryck testas även dom mest robusta IPM-programmen.

Jul 2020 kommer huskas för rett många utmaningar, inklusive mycket våt mark. Trots detta är en av välsignelserna förra året minskat sjukdomstryck jämfört med 2019.