Nybörjarguide till PrimoMaxx och GDD

Tekniska nyheter

Vad är Primo Maxx II?

Primo Maxx II är en tillväxtregulator som används i idrottsgräs primärt för att reglera och dämpa grässtillväxt. Det har fördelar för tids- och kostnadsbesparingar, men också substantiella fördelar för att upprätthålla konsekvent spelbarhet.

Man kan variera mängden undertryckning man får genom att öka applikations dosen. I grund och botten, ju högre applikation desto mindre kommer gräset att växa. Etiketten ger råd för en hel mängd doser från 0,2L / Ha till 3,2L / ha för olika områden och gräsarter. 

Hur mycket tillväxt-undertryckning kan man uppnå?

Mängden undertryck är beroende av gräsarter, produktdosering och odlingsförhållanden, men undertryck på upp till 50% kan uppnås - om så önskas. Genom att justera dosering och applikations intervallet kan du kontrollera mängden undertryckning och resultatens överensstämmande, och däri ligger konsten att använda Primo bäst.

Dämpar det bara tillväxten?

Nej - det finns en rad andra fördelar med att använda Primo vilket inkluderar:

  • Gräsmattans densitet
  • Förbättrade ytor för puttning
  • Bättre gräs
  • Minskade gödningsbehov
  • Ökad rotning

Hur väljer man en dosering?

Nedan följer en ganska bra guide av utbud av applikationsdoseringar man kan välja från. Den höga änden av dessa doseringar är begränsad av produktetiketten (en laglig begränsning), den låga änden är de lägre doseringar som jag hör används i branschen.

I praktiken skulle man alltid börja i den nedre änden och bygga uppåt för att uppnå önskad nivå av kontroll.

Vanligtvis, ju snävare man klipper ytan, desto lägre dosering krävs för att uppnå goda undertryckningsnivåer, dvs. man använder lägre doseringar på grön bana jämfört med fairways eller ojämn mark till exempel.

  • Greens 0,2L / Ha - 0,4L / Ha
  • Fairways 1L / Ha - 2.4L / Ha
  • Ruff 1L / Ha - 3,2L / ha
  • Fotbollsplaner 1L / Ha - 3,2L / ha

Hur länge varar tillväxtdämpningen?

Studier har visat att Primo-effekternas livslängd beror till stor del på temperaturen efter applicering. Även om man kan påverka livslängden en del genom att öka doseringen som användes, för att se betydande skillnader skulle man behöva dramatiskt ändra doseringen.

Forskning visade att en ökning från 0,2L / Ha till 0,4L / Ha, till exempel, skulle visa mycket liten skillnad i livslängden för undertryckningseffekter, men att flytta från 0,2L / Ha till 3,6L / Ha, skulle peka på en längre undertryckningsperiod.

Det vore ovanligt att ändra doseringarna så avsevärt, men eftersom olika klipp höjder och torvarter kräver olika doseringar för att vara effektiva, är det användbart att veta (se ovan).

Vad påverkar dess livslängd?

Eftersom effekterna av Primo Maxx påverkas av temperaturen kommer det inte som någon överraskning att:

  • Ju kallare det är - desto längre varar det
  • Ju varmare det är - desto tidigare slår effekten av

Därför, när det är svalare kan du sträcka ut perioderna mellan applikationer och när det är varmare måste du minska tiden mellan dem för att få samma nivå av önskad undertryckning.

Vad händer om du får tidtagningarna fel?

Innan vi tittar på hur du kan bli mer exakt med Primo Maxx II-applikationen, låt oss bara titta på effekterna av vad som händer om intervallen går fel.

Om man applicerar mer Primo innan den initiala effekten börjar gå över, så får man ökad mängd tillväxtdämpning. Gräset kommer att växa mindre än normalt och mindre än det gjorde efter den första appliceringen. Detta är känt som "stapling" eller "skiktning" där du kan fortsätta överlägga Primo-applikationer för att uppnå höga nivåer av tillväxtundertryckning. Det är en bra metod att använda om maximal undertryckning är ditt mål.

I praktiken kan detta ofta ske oavsiktligt på våren, när temperaturen är sval och gräset bara växer långsamt, samtidigt som två veckors appliceringar görs. Denna effekt försvinner snabbt när temperaturen ökar och normala undertryckningsnivåer återgår, även om en ökning av tillväxten kan märkas. Men om du låter Primo gå över helt innan du applicerar igen, riskerar du en "bakslag" -effekt. Det är här du ser ytterligare tillväxt utöver vad du normalt skulle förvänta dig att se.

Om vi ​​tänker på hur Primo Maxx fungerar, förändrar det växternas naturliga tillväxt hormoner. Att låta växten komma ut från denna tillväxtundertryckning kan ibland stimulera mer hormonfrigörning och leda till ytterligare tillväxt.

Nyckeln till konsekventa resultat är hur du bäst kan hålla gräset i den optimala undertrycknings punkten som fungerar för dig.

Hur vet jag när jag ska återapplicera?

Det enkla svaret:

  • Kallt väder - var 4 - 5 vecka
  • Varmt väder - var 10 - 14 dag
  • I mitten - I mitten

Det är en början. Men vi antar att du vill vara mer exakt än det för att få ut det bästa värdet av varje application.

GDD

Growing Degree Days (GDD) är ett bra verktyg för att beräkna hastigheten med vilken gräset kommer att växa, och därigenom göra det möjligt för dig att skräddarsy tidpunkten för många gräshanteringsoperationer - inte minst av allt, intervaller av Primo Maxx II applikationer.

Det beräknas genom att ta genomsnittet av dagens högsta och lägsta temperatur och sedan räkna med en bastemperatur (vanligtvis temperaturen då gräset börjar växa i klimatet) för att generera en GDD-siffra.

Detta är ett enkelt sätt att mäta klimatförhållandena, påverkan på torvtillväxten och vilken inverkan det kommer att ha på Primos livslängd.

GDD används för många saker, inklusive insektsaktivitet, vägledning för applikationstider och i allmänhet övervakar tillväxt förhållandena för torven. Men GDD's bästa användning i gräs är främst för timing av Primo-applikationer, för att hjälpa dig att få en jämn nivå av tillväxtundertryckning. Det är ett mycket mer exakt sätt att undvika att stapla produkten och aldrig komma ut ur undertrycket.

Det hjälper dig att få alla fördelar av växthälsa, samtidigt som du alltid vet vad din gräsmatta gör, så att du inte övergödar eller hamnar in i en period av oväntad tillväxt.

Nedan är en hypotetisk graf som visar tillväxt kurvan efter en Primo-applikation.

% tillväxtundertryckning - svart linje = obehandlad klippavkastning för kontrollplott

Efter applicering av Primo börjar tillväxtundertryckningen och som kommer att pågå under en viss tid – det ,som diskuterats ovan, beror på temperaturen. Vårt mål är att åter applicera efter perioden av maximalt undertryck, men innan vi kommer ut ur undertrycket - under den period som visas nedan.

Genom att applicera i det gröna blocket undviker vi betydande "stapling" av product  och undviker att hamna i ett bakslag. Det har gjorts mycket arbete med detta i USA, men väldigt lite i Storbritannien och Sverige. Men med erfarenhet och anekdotiska bevis uppmuntrar vi nu människor att tillämpa Primo i fönstret 100 - 150 GDD.

GDD är ett fantastiskt verktyg som hjälper dig att finjustera dina Primo-applikationer för att få ut det bästa av det. Vi har skapat ett GDD-redskap på vår webplast som hjälper dig att identifiera dina applikationsfönster och meddela dig när de närmar sig.

Testa vår nya GDD-kalylator

Vi gör också mer forskning för att utveckla och validera optimala GDD-intervaller för vår situation och gräsarter. Men du kan testa olika GDD-intervaller som ger en konsekvent nivå av önskad undertryckning som fungerar för din bana.

Primo Maxx II är en fantastisk produkt och GDD är ett bra verktyg för att få ut det bästa av det. Man behöver inte använda GDD, men en grundläggande förståelse för hur de två arbetar tillsammans kan hjälpa dig att få mer konsekventa resultat.