Tillväxttemperatur per dag – 0 eller 6 grader? | Syngenta Turf & Landscape

Du är här

Tillväxttemperatur per dag – 0 eller 6 grader?

Tekniska nyheter
08.04.2022

Om du studerat Syngenta Turf GDD-kalkylator har du kanske sett att det denna tid på året är stora skillnader i GDD (tillväxttemperatur per dag) vid bastemperaturen 0 respektive 6 grader.


6 grader bastemperatur


0 grader bastemperatur

Den naturliga första reaktionen är att det är något som inte stämmer. Men notera att vi mäter väldigt olika saker när vi utgår från olika bastemperaturer, och dessa skillnader förstärks verkligen den här tiden på året. 

Det är därför en bra idé att gå igenom detta igen.

Vad säger matematiken?

Bastemperaturen är den punkt då en GDD-modell slutar beräkna. I modellen nedan visas hur ekvationen ser ut om genomsnittstemperaturen för dagen var 9 grader och bastemperaturen 6 grader.

Genomsnittstemperaturen 9 grader med en bastemperatur på 6 = 3 GDD

I diagrammet nedan visas hur ekvationen skulle se ut en dag med en genomsnittstemperatur på 9 grader och med 0 som bastemperatur.

Genomsnittstemperaturen 9 grader med en bastemperatur på 0 = 9 GDD

Vilken av dem ska man då välja?

6 grader är bra för att mäta grästillväxten (som startar vid ungefär den temperaturen). 0 är bra för att mäta försämrad behandlingseffekt (vilken saktar in men inte avbryts förrän vid 0 grader). 

Vilken modell ska användas för att planera intervaller mellan Primo-applikationer? Du kan välja vilken som.

Om du utgår från 6 grader ska du sikta på att applicera produkt var 150:e GDD.

Fördelen med 6 grader är att antalet GDD återspeglar gräsets tillväxtaktivitet.

Nackdelen är att gräset kommer att växa (långsamt) när genomsnittstemperaturen rör sig runt 5, 6, 7 grader och effekten av Primo kommer att försvagas. Samtidigt kommer GDD-räknaren inte att ticka på, och det kan då tyckas som att appliceringar bör ske med glesare intervaller. 

Detta går bra om du väntar tills temperaturen är stabil innan du påbörjar ditt Primo-program. I miljöer där detta inte sker förrän i slutet av maj har de flesta banskötare ändå påbörjat sina appliceringar.

Om du utgår från 0 grader ska du sikta på att applicera produkt var 200:e GDD.

Fördelen med att utgå från 0 grader är att appliceringsintervallen kommer att bli mer exakta under kallare perioder då snittemperaturen ligger runt 6 grader. Vad den inte visar är grästillväxten.

Om du använder både 6- och 0-metoden kommer du att se att det under sommarmånaderna blir väldigt små skillnader.

Under kalla månader blir dock tidsintervallen större med 6-modellen än med 0-modellen. Under perioder när genomsnittet rör sig runt 6 grader är det inte ändamålsenligt att beräkna appliceringsintervaller. Däremot går det bra att mäta grästillväxten.

Sammanfattningsvis är GDD ett användbart verktyg som kan hjälpa dig att få ut mer av ditt Primo-program. Låt den dock inte styra ditt liv, vilket gäller alla modeller. Den är enkel och visar alltid nästan rätt, men den är aldrig helt exakt. Den kan hjälpa dig att planera behandlingsintervallerna. Oroa dig inte för några dagar hit eller dit.