Lila färg under våren

Allmänt

Vi har nådd den tiden på året då vi börjar se lite lila färg i bladen på våra marker. Övervägande ses detta i krypven men det är inte ovanligt att se det i Vitgröe heller.

Hur det uttrycker sig i varje gräsart och biotyp är väldigt annorlunda. Och på vissa krypvens banor där man hade en frustrerande mängd Vitgröe kunde vi under några vårar se en hel rad färger. Tidigare trodde vi att det var en fosforbrist, och gjorde grepp för att försöka maskera det.

Sedan vi de senaste åren har arbetat med Ryder - vilket är Syngentas pigment har vi lärt mycket om hur plantan reagerar på olika påfrestningar. Med Ryder har vi försökt använda vetenskap för att replikera växternas egen försvarsprocess.

Den lila färg du ser är gräset som producerar anthocyaniner för att skydda nyare bladvävnad från de svala dagarna och nätterna, men en ökning av ljusnivån till följd av längre dagar och starkt solsken.

Klimatförändringar dödar Antarktis uråldriga mossbäddar. Uppstående från isen för en kort växtsäsong varje Antarktiska sommar, går de frodiga gröna mossorna slutligen under i östra Antarktis på grund av klimatförändringar.

Produktionen av anthocyaniner är en naturlig process som plantan genomgår när den är under stress. Här är en länk till en fascinerande artikel om professor Sharon Robinson från University of Wollongong i Australien som använder färgen på mossar i Antarktis för att mäta klimatförändringar.

Så efter att ha tillbringat flera år till att prata med människor om detta, låt oss se om ljus- och temp-mönstren från i år binds ihop med vad vi har sagt orsakar det här?

Från de två graferna ovan kan du se att mellan 21 mars och 5 april såg vi en lång period med de lägsta möjliga temperaturerna och höga ljusnivåer.

Här är en bra artikel från Dr Danneberger om just detta ämne